Waarom Back-Ups?

Waarom zijn back-ups belangrijk?

Hardware

Je laptop of computer kan stuk gaan. Soms is het nog mogelijk om hier de documenten en foto’s af te halen, maar als dit niet meer mogelijk is dan heb je je back-up nodig.

Gebruiker

Heb je een bestand verwijderd dat toch niet weg mocht?
Heb je een verkeerde aanpassing gedaan in een document en het originele bestand overschreven?
In beide gevallen is een back-up waar meerdere versies bijgehouden worden een oplossing.

Ransomware

Een steeds belangrijker wordende factor is ransomware. Ransomware is een soort virus dat ervoor zorgt dat je bestanden versleuteld worden. Op een manier dat je er onmogelijk zelf bij kan, tenzij door de makers van het virus een grote som geld te betalen.

Hoe geraakt je computer geïnfecteerd met dit soort virussen?
Door een besmette bijlage in een e-mail te openen (bvb een mail die zich voor doet als een factuur van KPN, BPost, …)
Door een besmette website te openen. Niet enkel “illegale” websites kunnen besmet worden, ook de website van een lokale vereniging of een groot bedrijf kan plots malware verspreiden.
Door een besmette advertentie op een voor de rest normale website

Do’s

Neem regelmatig een back-up. Doe je dit handmatig, zorg er voor dat je dit niet vergeet. Neem je wekelijks een handmatige back-up, dan kan je een week aan documenten en aanpassingen kwijt geraken.

Gebruik een extern medium zoals een DVD, USB Stick of externe harde schijf. Back-up niet naar de dezelfde harde schijf of een andere harde schijf die in je computer steekt.

Leg een back-up buitenshuis. Als je officiële documenten op je computer stonden, dan ben je deze niet kwijt na bvb een brand.

Laat automatisch een kopie nemen van je documenten naar onze server. Zowel jij als wij krijgen een mail als er een probleem is met de back-up. Ben je iets kwijt, dan kan je dit zelf terugzetten. Wil je een volledige map terugzetten naar een bepaalde datum, dan is ook dit perfect mogelijk. Is je computer stuk, log met de nieuwe computer aan op het back-up systeem en haal de bestanden terug af.

Don’ts

Laat je USB Stick of externe harde schijf niet in je computer steken. Ransomware zal deze data mee versleutelen.

Een back-up naar een netwerkschijf is niet voldoende. Ransomware zal na het versleutelen van je eigen computer op zoek gaan naar andere computers in het netwerk, maar ook naar netwerkschijven om daar de data te versleutelen.

Verplaats je documenten niet naar je back-up locatie. Een DVD is niet meer leesbaar na enkele jaren. Een USB Stick of externe harde schijf kan ook stuk gaan.

Wat met de Cloud?

De Cloud (of eigenlijk je documenten op een server op het internet bewaren) is een zeer handig iets. Houd er echter rekening mee dat dit net zoals je eigen computer enkel data opslag is, en geen back-up.

Als je eigen computer continue synchroniseert met je online opslag, dan zal ransomware ook je online bestanden besmetten.
Ook online kan je een bestand of een map met foto’s verwijderen.

Je kan niet altijd van een groot aantal bestanden tegelijk een vorige versie terugzetten, je zal bestand per bestand moeten kiezen.

Momenteel richt ransomware zich nog niet rechtstreeks op online diensten. In de toekomst zal dit waarschijnlijk wel gebeuren, net zoals dat de eerst ransomware enkel je eigen documenten versleutelde, maar nu op je eigen netwerk verder gaat zoeken. En zelfs via het internet een poging doet om je netwerkschijf te versleutelen.

Denk er ook aan dat de Cloud problemen kan hebben. Het zijn eigenlijk ook “maar” servers die in een datacenter staan en beheerd worden door normale mensen.

Gebruik de cloud indien je dit wenst, maar zorg voor een extra back-up van je bestanden.

Bronnen

Wikipedia links om het duidelijk te houden. Maar te controleren op allerhande nieuwssites.