Waarom Back-Ups?

Waarom zijn back-ups belangrijk?

Hardware

Uw laptop of computer kan stuk gaan. Soms is het nog mogelijk om er de documenten en foto’s af te halen, maar als dit niet meer mogelijk is dan heb je de back-up nodig.

Gebruiker

Hebt u een bestand verwijderd dat toch niet weg mocht?
Hebt u een verkeerde aanpassing gedaan in een document en het originele bestand overschreven?
In beide gevallen is een back-up waar meerdere versies bijgehouden worden een oplossing.

Ransomware

Een steeds belangrijker wordende factor is ransomware. Ransomware is een soort virus dat ervoor zorgt dat uw bestanden versleuteld worden. Op een manier dat u er onmogelijk zelf bij kan, tenzij door de makers van het virus een grote som geld te betalen. En dan nog is het niet zeker dat de data te recupereren is.

Hoe geraakt uw computer geïnfecteerd met dit soort virussen?
Door een besmette bijlage in een e-mail te openen (bvb een mail die zich voor doet als een factuur van KPN, BPost, …)
Door een besmette website te openen. Niet enkel “illegale” websites kunnen besmet zijn, ook de website van een lokale vereniging of een groot bedrijf kan plots malware verspreiden.
Door een besmette advertentie op een voor de rest normale website.
Dit zijn niet de enige bronnen van besmettingen, er komen steeds nieuwe bronnen bij, steeds uit nog minder verwachte hoek.

Do’s

Neem regelmatig een back-up. Doet u dit handmatig, zorg er dan voor dat u dit niet vergeet. Neemt u wekelijks een handmatige back-up, dan kan er een week aan documenten en aanpassingen kwijt geraken.

Gebruik een extern medium zoals een DVD, USB Stick of externe harde schijf. Back-up niet naar de dezelfde harde schijf of een andere harde schijf die in dezelfde computer steekt.

Leg een back-up buitenshuis. Als er officiële documenten op uw computer stonden, dan ben je deze niet kwijt na bvb een brand, inbraak, …

Laat automatisch een kopie nemen van uw documenten naar onze server. Zowel u als wij krijgen een mail als er een probleem is met de back-up. Bent u iets kwijt, dan kan u dit zelf terugzetten. Wilt u een volledige map terugzetten naar een bepaalde datum, dan is dit ook perfect mogelijk. Is uw computer stuk, log met de nieuwe computer aan op het back-up systeem en haal de bestanden terug af.

Don’ts

Laat de USB Stick of externe harde schijf met back-ups niet in uw computer steken. Ransomware zal deze data mee versleutelen.

Een back-up naar een netwerkschijf is niet voldoende. Ransomware zal na het versleutelen van uw eigen computer op zoek gaan naar andere computers in het netwerk, maar ook naar netwerkschijven om daar de data te versleutelen.

Gebruik een netwerkschijf met meerdere harde schijven niet als de enige plaats om uw documenten op te slaan.

Verplaats uw documenten niet naar de back-up locatie, maar kopieer ze.

Hou er rekening dat een DVD niet meer leesbaar is na enkele jaren, maar ook dat een USB Stick of externe harde schijf stuk kan gaan.

Wat met de Cloud?

De Cloud (of eigenlijk uw documenten op een server op het internet bewaren) is een zeer handig iets. Houd er echter rekening mee dat dit net zoals uw eigen computer enkel data opslag is, en geen back-up.

Als uw computer voortdurend synchroniseert met uw online opslag, dan zullen de besmette bestanden ook geupload worden naar de cloud opslag.
Ook online kan u per ongeluk een bestand of map met foto’s verwijderen.

Het is niet altijd mogelijk om in de cloud een een groot aantal bestanden tegelijk terug te zetten naar een vorige versie, u zal bestand per bestand moeten kiezen en terugzetten, als dit al mogelijk is.

Momenteel richt ransomware zich nog niet rechtstreeks op online diensten. In de toekomst zal dit waarschijnlijk wel gebeuren, net zoals dat de eerst ransomware enkel de documenten op uw eigen computer versleutelde, maar nu op het netwerk verder gaat zoeken naar andere computers of naar netwerkopslag. Zelfs via het internet zijn er reeds netwerkschijven onbruikbaar gemaakt door een bug dat misbruikt werd door ransomware.

Denk er ook aan dat de Cloud problemen kan hebben. Het zijn eigenlijk ook “maar” servers die in een datacenter staan en beheerd worden door mensen zoals u en ik.

Gebruik de cloud indien u dit wenst, maar zorg voor een extra back-up van uw bestanden.

Bronnen

Wikipedia links om het leesbaar te houden. Maar te controleren op allerhande nieuwssites.

To Top